Recensies

2020

Hollandse herder Floyd

Floyd
Floyd

Ik train nu ongeveer een jaar bij Ester en Jeannette. Ik heb er eigenlijk maar een woord voor: fantastisch! De hond en begeleider worden op zo’n fijne manier benaderd en individueel begeleid.

Altijd positief en met verklaring van gedrag en jouw eigen invloed daarop. Geen oefeningen vanuit dwang of pressie, maar vanuit de vrije wil en drive van de hond.

Heerlijk in kleine groepjes of een-op-een werken. Beide dames hebben een enorme kennis rond hondengedrag en doen hun werk met veel enthousiasme.

Ik kan deze hondenschool van harte aanbevelen. Het is zoveel meer dan alleen even een “uurtje cursus”.

Karen en Floyd


Labradors Bolle en Bikkel

Labradors Bolle en Bikkel
Bikkel en Bolle

Al jaren kom ik voor trainingen bij Ester en Jeannette.  Eerst met Bolle mijn lieve Labrador met een eigen wil. Wat in de trainingen niet altijd makkelijk was.

Ik heb altijd veel steun ervaren in zijn training en de soms moeilijke momenten. Ze zagen de geweldige kant van Bolle en met de hulp van Ester en Jeannette is hij nu een geweldige therapiehond voor kinderen.

En vorig jaar ben ik met Bikkel begonnen die na de basis trainingen nu met veel plezier aan detectie is begonnen.

Ester en Jeannette zijn betrokken en hebben aandacht voor baas en hond. Bolle en Bikkel weten de weg en zijn altijd enthousiast om te gaan trainen.

Bedankt voor alle mooie lessen en alles lessen die nog gaan komen.

Nelleke, Bolle en Bikkel


2019

Ierse Terriër James

James

Via Arna Hulshof bij Focus&Training terechtgekomen met mijn 10 weken oude Ierse Terriër pup James. De 1e kennismaking was heel bijzonder. Jeanette adviseerde mij om bij de Intake samen met mijn partner Frans te komen. Tijdens die intake keken we met elkaar naar het gedrag van James en gaf Jeanette ons al waardevolle tips. Ook hebben we op haar advies het boek “Kalmerende Signalen” van Turid Rugaas aangeschaft.

James is niet onze eerste hond en Focus & Training is niet onze eerste hondenschool. We kunnen goed vergelijken.

Wat dit centrum zo bijzonder maakt is het uitgangspunt dat er geen standaardhonden en geen standaardbazen bestaan. De groepen zijn daarom klein 3 of 4 honden en 2 begeleiders. En een op maat gemaakte training passend bij de honden en hun baasjes. In elke les komen naast gehoorzaamheidsoefeningen ook andere oefeningen aan bod zoals Speuren, Detectie, Targettraining, Denkwerk etc. De lessen zijn daardoor effectief en afwisselend en een goede manier om te ontdekken wat jouw hond leuk vindt. James vindt Speuren superleuk. We volgen nu Jonge Honden 3 en gaan hierna natuurlijk door…….met Speuren.

Jeanette en Ester zijn fijne, professionele trainers. Ze blijven zelf ook actief met het volgen van scholing en trainingen en daar profiteren wij weer van. James vindt de training zo leuk. Hij wordt helemaal wild in de auto als we de Ceresstraat inrijden.

Jacky Kunkeler en James


Border Collie Ivy en Welsh Corgi Pembroke Nova

Ivy en Nova

Een fantastisch hondengedragscentrum die ik al aan meerdere mensen heb aanbevolen! Ze kijken naar het talent van de hond en spelen in op de vragen van de cursisten! Geen trainingsfabriek maar genoeg tijd voor één op één advies en begeleiding door de kleine groepen waarin je werkt. Ze leren je de hond begrijpen door het leren lezen van signalen die je hond afgeeft. Ook leren ze je de verschillende fases waar je hond zich in begeeft begrijpen. Als je op het gebied van opvoeding of zelfs gezondheid twijfels of vragen hebt, kan je het altijd overleggen met Ester en Jeanette.

Met mijn bordercollie Ivy heb ik al privelessen, agility en speuren gevolgd en met mijn corgi Nova puppycursus, jongehond 1, -2 en 3. Ik zou alle verschillende trainingen aanraden en kijken wat jij en je hond het leukste vinden. Ester en Jeanette helpen je graag te onderzoeken wat het beste past bij je hond en bij jou.

Verschillende foto’s bijgevoegd van Ivy en Nova tijdens de trainingen. Dit zijn verschillende locaties (wat ook heel leuk is voor de afwisseling).

Bedankt voor alle goede zorg dames!

Sally, Ivy en Nova


Friese Stabij Abe en Border Collie Jeen

Abe en Jeen

Zoals elke honden-, en zeker pup eigenaar wel weet, er zijn heel veel mensen met hondenkennis die je gevraagd of ongevraagd gratis hun advies aanbieden. Op menige hondenschool wordt ook door amateur hondenliefhebbers dezelfde adviezen gegeven, alleen betaal je er dan voor.

Bij Focus & Training krijg je andere adviezen. De instructeurs op dit hondengedragscentrum hebben de nodige opleidingen gevolgd bij opleidingscentra die door de Raad van Beheer zijn erkend. Hier krijg je dus professioneel advies, volgens de nieuwste inzichten op het gebied van hondengedrag.

Er wordt gewerkt in kleine groepjes, maximaal 4, en op elke 2 cursisten is er een instructeur. En er wordt naar elke combinatie van eigenaar en hond, individueel gekeken. Met enthousiasme, plezier en met veel aandacht voor wat voor de hond prettig is krijg je hier oefeningen waar je echt wat aan hebt.

Ik ga met veel plezier wekelijks naar les met puber Jeen, en Jeen zelf ook.Daarnaast ga ik ook nog wekelijks naar speurtraining met Abe, mijn Stabijhoun. Abe was wat lusteloos, maar sinds hij met zijn neus aan het werk mag komt zijn oude enthousiasme weer helemaal terug. En dit dankzij de kundige inzichten van de instructrices!

Sjoukje, Abe en Jeen


Friese Stabij Fimke

Friese Stabij Fimke
Fimke

Omdat de hondenschool in Sneek gestopt was wegens het overlijden van de instructeur/eigenaar moesten we voor onze jongste, Fimke, geboren begin 2017 op zoek naar een andere school. Helaas bestond Focus & Training toen nog niet want ik had graag vanaf het begin met Fimke hun lesmethode gevolgd. Het adres waar we puppy-cursus hebben gevolgd ging erg richting Obedience, niet echt onze stijl. Het volgende adres was een heel eind weg, had een wel leuke cursus voor puberhonden en we hebben daar ringtraining en Body-Awareness gedaan, maar om wekelijks zoveel reistijd kwijt te zijn werd te bezwaarlijk.

Dus in januari 2018 Jeannette benaderd voor een proefles. Dat beviel heel goed! Met 2 instructeurs op een groep van 4 honden is er alle ruimte voor persoonlijke aandacht. Er wordt heel goed gekeken naar wat baas en hond nodig hebben. Niet het standaard gehoorzaamheids-plaatje maar oefeningen gericht op wat je in de praktijk met je hond tegenkomt.

We hebben Jonge Hond 1 en Jonge Hond 2 met veel plezier gevolgd. Fimke was thuis best een lastige puber maar Ester en Jeannette wisten het beste in ons boven te halen. Op hun aanraden zijn we verder gegaan met Detectiewerk, ook hier weer deskundige lessen, stap voor stap de geur detecteren en verwijzen aanleren. De instructeurs hadden het goed gezien, wat een talent heeft Fimke om haar neus te gebruiken en wat heeft ze een plezier tijdens het zoeken!

Ik kan dan ook iedereen deze hondenschool van harte aanbevelen.

Jolanda & Fimke


Golden Retrievers Mike en Jesse

Golden retrievers Mike en Jesse
Mike en Jesse

In 2018 ben ik hulp gaan zoeken bij Ester en Jeanette voor Mike. Onze Mike was in zijn eerste levensjaar vaak gepakt door andere honden. Hierdoor raakte hij het vertrouwen en zijn eigen zelfvertrouwen kwijt. Hij begon nu zelf andere honden te pakken. Om ervoor te zorgen dat dit niet volledig uit de hand ging lopen ben ik hulp gaan zoeken. In mijn zoektocht naar een goede hondenschool die aansloot bij mijn stijl kwam ik bij Focus en Training uit.

Jeanette heeft mij en Mike 5 privé lessen gegeven. Tijdens de lessen gingen wij oefenen op het focussen van Mike op mij. De Look at that game training. Elke week kregen wij oefeningen mee die ik thuis ook trouw met Mike deed. Ondertussen kon Jesse ook meeliften op deze training thuis 😊. Gaandeweg tijdens de training kreeg Mike steeds meer focus op mij in plaats van op andere honden en dingen die hij eng vindt. Geweldig om te zien.

De 5 lessen waren voor Mike voldoende, omdat ik thuis ben blijven oefenen. Hij was vanaf een puppie in het donker vaak bang voor schaduwen etc. Door ook hier de training toe te passen heeft hij hier helemaal geen last meer van. Mijn ervaring is dat deze training echt geweldig heeft geholpen. Een enkele keer gaat Mike nog eens in de fout door te vechten. Meestal is het dan achteraf mijn fout. Dan heb ik de situatie verkeerd ingeschat.

In januari zijn wij met Mike en Jesse gestart met de cursus Speuren. Wat een feestje voor Mike toen hij Jeanette en Ester weer zag! Zij hebben met de privé cursus echt indruk gemaakt op Mike. Inmiddels ook op Jesse 😊 De speurlessen zijn echt één groot feest voor de beide jongens. Het is nagenoeg een privéles doordat Ester en Jeanette beide de cursus geven en er maximaal 2 honden per speurles mee doen.

De 1e speurles ging meteen al heel goed. Je zag wel dat de honden soms wat onzeker waren, maar dat ging snel beter. Ongelofelijk om te zien wat de honden met hun neus kunnen doen. We hebben inmiddels de 7e les gehad van de 10 lessen in totaal. Elke keer verbazen wij ons weer hoe de honden hun spoor weer weten te vinden in bijvoorbeeld het bos. Na de les zijn de honden werkelijk helemaal uitgeteld en voldaan. Een echte aanrader voor elke hond.

Bianca, Mike en Jesse


2018

Engelse Springer Spaniël Kaius

Engelse Springer Spaniël Kaius
Kaius

Mijn 2 ½ jarige Engelse Springer Kaius is een lieve en sociale hond, naar mensen en ook naar andere honden. Behalve als hij aangelijnd andere honden tegenkwam, dan veranderde hij subiet in een volkomen uit zijn dak gaande woesteling. Niet omdat hij een valse hond is maar omdat het hem ontbrak aan zelfvertrouwen.

Met behulp van een aantal coaches heb ik geprobeerd om daar verandering in aan te brengen maar dat lukte niet. Ik had al gelezen dat deze eigenschap een van de moeilijkste is om een hond af te leren.

Sinds een paar maanden krijgen we begeleiding door Jeanette en Ester van Focus en Training en dat begint nu vruchten af te werpen. We zijn er nog niet maar er is al zoveel veranderd dat ik vol goede moed ben dat hij binnenkort weer gewoon aan de lijn mee kan lopen zonder rare uitvallen. Niet alleen Kaius heeft veel geleerd maar ikzelf ook. Ik heb veel meer inzicht gekregen in wat mijn hond denkt en beleeft en hoe ik daar mee moet omgaan.

Het gaat nu zo goed dat we naast de heropvoedende training ook leuke dingen kunnen doen zoals detectietraining. We blijven nog wel een poosje doorgaan bij deze dames, we vinden het allebei ontzettend leuk.

Beatrix en Kaius


Rottweiler Bo

Rottweiler Bo
Bo

Eind vorig jaar ben ik begonnen bij Focus en Training met één op één training met onze Rottweiler reu Bo. Ik kende de kennis en ervaring van Ester en Jeannette al van trainingen met ons Rottweiler teefje. Daarom heb ik bewust gekozen om met onze nieuwe reu voor begeleiding voor hen te kiezen.

Bo is een herplaatser die een moeilijke eerst anderhalf jaar van zijn leven heeft gehad, wat diepe sporen bij hem heeft nagelaten. Door samen bij Focus en Training aan de slag te gaan heeft hij weer meer vertrouwen gekregen in zichzelf en de wereld om zich heen. Bo blafte naar alles aan de lijn: fietsers, hardlopers, vrachtwagens enz. De specifieke op maat gemaakte training heeft geresulteerd in niet meer uitvallen aan de lijn en een blije vrolijke hond en vooral ook een relaxte baas.

Na de 1 op 1 training zijn we dit jaar detectie training gaan doen. Elke week is het weer een feestje. Bo speurt ondertussen ook op locatie buiten de hondenschool alle wiet netjes op. Elke week wordt er weer een nieuwe uitdaging bedacht en elke week leren zowel baas en hond weer bij.

De kennis en ervaring die bij Focus en Training aanwezig is komt elke les weer duidelijk naar voren. Hierdoor leer je als baas veel van hondengedrag en kun je je hond beter begrijpen en hierop inspelen. Je kunt bij Focus en Training met al je vragen terecht en er wordt specifiek gekeken naar wat jouw hond nodig heeft.

Bo en ik zijn jullie hartstikke dankbaar voor het vertrouwen in ons, zonder Focus en Training waren we niet geweest waar we nu zijn!

Riemkje en Bo


Kruising Mechelse herder / Border Collie Lobke

Lobke
Lobke

Begin dit jaar ben ik met Lobke begonnen aan de Recall training. Lobke is een kruising Mechelse herder/Border Collie, een lieve stuiterbal van 2 jaar. Omdat ze erg blij wordt van lekker los rennen en spelen en ik haar dit als baasje erg gun ben ik met deze training begonnen. Ik moet er natuurlijk wel op kunnen vertrouwen dat zij komt wanneer ik roep. In alle situaties, ook voor haar eigen veiligheid!

Jeannette en Ester kende ik al van eerdere cursussen. Omdat Lobke en ik met beide een klik hadden was de keus snel gemaakt. Twee weken geleden hebben wij de training succesvol afgerond. Niet alleen Lobke heeft hier veel van geleerd maar het baasje misschien nog wel meer.

Over het gedrag en de lichaamshoudingen…erg interessant! Het was een superleuke periode met veel persoonlijke aandacht en ruimte. Met Lobke gaat het erg goed, we oefenen nog steeds tijdens het wandelen en onze band is nog hechter geworden!

Mirjam & Lobke


Border Collie Bas

Bas
Bas

Toen mijn partner en ik een puppy in huis hadden genomen, kwamen wij er al snel achter dat dit veel meer inhield dan wij in eerste instantie hadden verwacht.

Wij besloten dat we een puppycursus zouden gaan volgen, vooral omdat onze Bas ons erg veel beet, alle trucjes en tips die wij op internet vonden leken allemaal niet te helpen. Wij zijn naar de dichtsbijzijnde puppycursus in de buurt gegaan en daar vertelden ze dat we het bijtgedrag af moesten leren door hem flink op zijn neus te tikken. Omdat dit heel erg tegen ons gevoel inging hebben wij besloten verder te zoeken naar een hondenschool, door een tip zijn wij uitgekomen bij hondenschool Focus & Training.

Toen ik vertelde dat ik een beetje met mijn handen in mijn haar zat omdat ik het bijten van onze pup er maar niet uitkreeg, is mij verteld hoe ik dit af moest leren. En dit werkte zo goed dat we na een week al zo merkten dat het veel minder was geworden. Aansluitend heb ik gekozen voor de privétraining die geadviseerd werd omdat er voor mij en Bas nog erg veel te leren viel. Ik vind het fijn dat ik hier niet leer hoe ik mijn hond “africht” maar hoe ik hem leer lezen, signalen die hij afgeeft leer te begrijpen en hoe wij echt een team worden. En alles op een leuke manier, inderdaad een “positieve training” door mensen die hun vak echt verstaan en het met veel enthousiasme uitvoeren. Wanneer ik een dringende vraag heb die niet kan wachten tot de volgende les, staan ze altijd voor mij klaar. Er wordt duidelijk en uitgebreid uitgelegd wat ik dan moet doen.

Na 10 lessen privétraining heb ik ervoor gekozen om de Jonge Hond-1 cursus te volgen en aansluitend ga ik voor de vervolgcursus. Ik heb zo’n ontzettend leuke en lieve hond en ik denk dat dit mede komt door deze hondenschool . Bas heeft het er ook erg naar zijn zin en wij zijn hier nog lang niet uitgespeeld/getraind. Wat ik trouwens ook heeel fijn vind is dat er bij de groepslessen maximaal 4 honden zijn onder 2 begeleiders. Zo is er voor iedereen tijd voor vragen.

Kortom, een fantastische hondenschool waar zowel voor hond en baas op een hele leuke manier getraind wordt!!

Sanne en Bas


Berner Sennenhond Skadi

Skadi
Skadi

Ik heb met Skadi de Funcursus gedaan. Nadat ik bij de Kynologenclub 3 cursussen had gedaan, wilde ik eens iets anders. Deze cursus is heel veelzijdig. Er komen oefeningen bij kijken zoals hersenwerk, neuswerk, contact tussen baas en hond, puzzeltjes e.d. De hond moet zelf nadenken hoe hij iets kan bereiken.

Er is geen druk van een examen na 10 lessen. Alles gaat in een ontspannen sfeer. De groepjes zijn klein (max.4), zodat je zowel van Ester als Jeannette alle aandacht krijgt.

Bovendien wordt er van te voren gekeken welke honden “bij elkaar” kunnen. Er is voldoende ruimte voor vragen en alles gaat in kleine stapjes. Ik vond het contact/interactie tussen hond en baas erg leuk. Na de Funcursus ben ik met Skadi de Jonge Hond 1 gaan doen, omdat ik het belangrijk vind, dat Skadi in de dagelijkse situaties (zowel binnen als buiten) het gedrag vertoont wat ik van haar vraag.

De oefeningen die daarbij o.a. aan bod komen: aandacht voor de baas, negeren van andere honden/mensen, niet alles zomaar van straat eten, niet opspringen, het “hierkomen” en samenwerking. Deze oefeningen worden stapje voor stapje aangeleerd, zodat het voor de hond duidelijk wordt wat jij van hem verlangt; m.a.w. de hond moet eerst wat voor jou doen en dan verdient hij pas iets. Ester en Jeannette zijn erg betrokken en geduldig.

Ik ben op dit moment op de helft van deze cursus en ik weet nu al dat ik samen met Skadi ook Jonge Hond 2 ga doen omdat ik het erg leuk vind om met Skadi bezig te zijn en zeker blij word als het in de praktijk ook zijn vruchten afwerpt.

Kortom: Dank je wel Ester en Jeannette voor jullie positiviteit! Skadi en ik kijken elke week weer uit naar “onze” cursus.

Arna en Skadi


2017

Roemeense adoptiehond Bagheera

Bagheera
Bagheera

Voor de tweede keer hebben wij een hond uit Roemenië en deze keer hebben we besloten met haar te gaan trainen. Via via zijn we in contact gekomen met Jeannette en Ester. De goede verhalen bleken te kloppen en Bagheera en wij hebben net onze vijfde les er op zitten.

Bagheera gaat met stappen vooruit. Ze wordt steeds zekerder van zichzelf. Hoewel we voorheen al dikke maatjes waren, gaat het contact nu steeds verder. Ze zoekt ons op, zoekt contact en we worden steeds meer een team. Door het doen van verschillende oefeningen raken wij steeds beter op elkaar afgestemd en, nog belangrijker, ontdekken we wat Bagheera leuk vindt en waar ze goed in is. Zo groeit haar zelfvertrouwen steeds verder.

Bij problemen in gedrag weten Jeannette en Ester ook steeds de oplossing en wij zijn ze dan ook erg dankbaar dat ze Bagheera en onszelf steeds weer dichter bij elkaar weten te brengen.

Bedankt!

Nienke, Suzan en Bagheera


Cairn Terriër Luca

Luca
Luca

Zoals met onze vorige hond, ook een cairn terriër (16 jaar oud geworden) gingen wij voorjaar 2016 op puppy cursus bij dezelfde erkende hondenschool. Wij (mijn echtgenoot en ikzelf) hebben afzonderlijk van elkaar, na de puppy cursus de combi A meerdere keren gevolgd, zonder succes. Onze jonge hond, een cairn terriër, met als karakter spontaan, leergierig, eigenwijs, dus geen please hond, kon in de groep niet meekomen en dan komen de eisen voor het examen in gevaar waarna de instructeurs afhaken.

Gelukkig kwamen wij via via in aanraking met Jeannette Wierda en Ester die een start maakten met ‘Focus & Training’. De opzet van deze cursus is verademend: geen druk van examen eisen maar puur aandacht vragen en goed naar de houding kijken van je hond. Het effect was al na 1 les merkbaar. Ze leerde ons om naar onze hond te kijken, zijn aandacht constant te vragen en hulpmiddelen te gebruiken zoals een Treat & Train en het aanreiken van lectuur zoals ‘kalmerende signalen’. Daarnaast was er steeds ruimte om vragen te stellen en via de mail contact met elkaar te houden.

Luca blijft een onzeker hondje maar na de Focus & Training cursus kunnen wij stellen dat de onderlinge band hond/baas ontspannen is en wij veel geleerd hebben in die korte periode bij Jeannette. Wij wensen Jeannette en Ester dan ook alle succes toe met hun vernieuwende hondenschool!!!

Wiebe, Annelies en Luca


Drentsche Patrijs Yip

Yip
Yip

De tweede les van de cursus gehoorzaamheid B met onze doldrieste Drent was drama. Voor ons want voor Yip was het tof!

Tegen iedereen aan springen, losrukken van de riem, zo hard mogelijk over het veld rennen en met een duik op een andere hond belanden. Een uur later was de les afgelopen, wij waren moe maar zeker niet voldaan. Yip wel! De instructrice adviseerde ons om gehoorzaamheid B maar te laten voor wat het was en in de plaats daarvan een training Focus bij Ester en Jeannette te gaan volgen. Wie weet zou het nog wat worden … Wij vonden dat deels een goed advies.

Focus ja, dat hadden wij en Yip nodig maar B opgeven, nee daar gingen we ook voor. Dezelfde week nog gestart met Focus & Training en na een paar trainingen ging het veel beter, ook bij de cursus gehoorzaamheid B. Enthousiaste Yip haalde zijn diploma met 83 punten, de kanjer. Nog steeds volgen wij de Focustrainingen want daar is alle kennis en aandacht gericht op jou en jouw hond alleen. Wij hebben er in ieder geval heel veel plezier van! Een aanrader dus.

Leny, Herman en Yip


Border Collie Mees

Mees
Mees

We kwamen aan als maatjes maar werden een team!

Mijn hond Mees en ik kwamen op de Focus & Training omdat Mees niet op commando bij mij terug kwam, hij maakte er een spelletje van en ik werd gefrustreerd en onzeker. Hij kwam vaak wel aanwaaien maar zodra ik hem wilde aanlijnen, rende hij weer weg.

Door de training heb ik geleerd hoe ik Mees doormiddel van verschillende technieken toch bij mij kon krijgen als ik hem riep. Waar ik Mees eerst nooit los durfde te laten lopen, loopt hij nu regelmatig vrij rond. Ik kreeg zekerheid in hem en in mijzelf. Hoewel Mees er soms nog wel eens een spelletje van probeert te maken, weet ik nu hoe ik moet handelen om hem toch weer aan te kunnen lijnen.

We zijn echt een team geworden en dat is me zoveel waard. Ik kan de training echt aanbevelen! 1 op 1 aandacht waar je probleem een uitdaging wordt en uiteindelijk een oplossing!

Femke & Mees


Engelse Cocker Spaniel Daan

Daan
Daan

Tijdens de combi b cursus bij de Kynologenclub Friesland werd mij geadviseerd contact op te nemen met Focus en Training. Dit omdat onze hond, Daan, zijn speeltje heel belangrijk vond en deze ging verdedigen. Via de Kynologenclub Friesland kwam ik in contact met Ester Overman van Focus en Training.

Bij de intake kreeg ik een informatiegids met uitleg over het gedrag van honden en over de samenwerking tussen hond en baas. De Focus & Training bijeenkomsten zijn privélessen. Ik heb dat als heel plezierig ervaren, want op deze manier kon ik veel dingen vragen.

Tijdens de bijeenkomsten werd mij in kleine stapjes geleerd hoe ik het bezitterige gedrag van Daan kon stoppen. Na afloop van iedere bijeenkomst kreeg ik een herinneringsmail van Ester met de punten waar ik aan werken moest. Ik vond dat erg prettig, want op deze manier kon ik het nog eens teruglezen of via de mail nog een vraag aan Ester stellen.

Ik heb veel geleerd van de Focus en Training en zie een enorm verschil in gedrag bij Daan. En niet alleen bij de bezitterigheid van zijn speeltje, maar ook bij het luisteren. Nu na 4 bijeenkomsten van Focus & Training is de bezitterigheid van Daan weg en kan hij samen met mij spelen met zijn speeltje.

Bij deze wil ik Focus en Training bedanken voor jullie hulp!

Jeannette en Daan


Roemeense adoptiehond Enya

Enya
Enya

Mijn lieve adoptiehond uit Roemenië, Enya. Het lijf vol spanning bij de aanblik van elke hond die mijn meisje tegenkwam, stress bij het zien en horen van vogels of geritsel in de struiken. Stijf aan de lijn, blaffen naar alles wat dier heet maar oh zo sociaal voor mensen en kinderen. Een hond met een hart van goud maar ook een flinke rugzak vol trauma en onbegrip bij de eerste eigenaar in België, na adoptie als pup. Ze is bang voor bezems, heeft slaag gehad, heeft verlatingsangst en was bij andere honden behalve onze eigen trouwe viervoeter Nozem, een Appenzeller Sennen niet uit de stresszone weg te krijgen.

Na zelf van alles te hebben geprobeerd dan uiteindelijk maar een poging gedaan om met Enya in een groepsles met honden te gaan trainen, in de hoop dat ze wel ging wennen aan de groep en het gedrag beter zou worden. Twee keer geweest en een groot drama voor zowel Enya als mijzelf. Wat erg om haar zo verschrikkelijk ongelukkig te zien. Doorverwezen naar de dames van Focus en Training, Jeannette en Ester voor individuele training. Na een intake vol goede moed begonnen samen met Ester aan het oefenen met Enya maar zeker ook met mezelf. Wat heb ik veel geleerd in korte tijd over mijn eigen houding naar de hond en wat de hond mij verteld door middel van haar/zijn lichaamstaal.

Wat ik niet voor mogelijk had gehouden althans niet in zo’n korte tijd is werkelijkheid, ik weet niet wat ik meemaak. Ik heb het boekje van Turid Rugaas (kalmerende signalen/in gesprek met je hond) gelezen op advies van Jeannette en Ester, (ik gebruik het nog wekelijks) en ben zelf gegroeid in het communiceren of juist niet communiceren (lees…minder praten) met Enya. En wat blijk ik een slimme en pientere meid te hebben. De tips en de rustige manier waarop gewerkt wordt aan de doelstelling om Enya een relaxte hond aan de lijn te laten zijn ongeacht wat of wie ze tegenkomt lijkt na drie keer al te gaan werken. Ongelooflijk wat door rustige opbouw en veel oefenen met de gekregen adviezen en tips van Ester zo snel lukt.

Inmiddels tien weken verder is Enya een hond die de kans heeft gekregen door de juiste oefeningen en adviezen van Ester haar rugzak te legen en relaxt mee te lopen.
Deze onzekere meid is veranderd in een ondeugende, soms zelfs iets te zelfverzekerde jongedame, van wie ik de signalen steeds beter leer lezen.
Oftewel ik leer steeds beter in gesprek te zijn met mijn hond zonder woorden.

Enya is in augustus 2016 bij mij komen wonen, nu bijna een jaar verder is het een andere hond. Geduld, goed kijken en zelf ook durven kijken naar je eigen tekortkomingen bij het omgaan met de hond is wat ik heb geleerd en nog steeds leer. Enya en ik blijven nog wel even een tijdje naar “school” gaan. We zijn er nog niet helemaal, maar komen er wel, we zijn al een eind op weg in weinig tijd dankzij de manier van oefenen en de adviezen van de twee geweldige dames van Focus en Training.

Wat ben ik blij met ze. Voor iedereen die erover nadenkt hier te gaan trainen zou ik zeggen DOEN!!!! Maar ook….train niet alleen je hond maar ook vooral jezelf, sta open voor de adviezen en doe er iets mee, oefen regelmatig, zowel je hond als jezelf, het werkt!!! Je krijgt er zoveel voor terug!!!

Zwannie & Enya


Witte herder Finn

Finn
Finn

Ik ben bij Focus en Training terechtgekomen omdat ik mij niet meer veilig voelde als ik mijn hond Finn, een Canadese witte herder, uitliet. Veel blaffen naar andere honden omdat ik geen leiding gaf en ik ging steeds meer honden (rassen) uit de weg. Door de 1 op 1 training kreeg ik weer zelfvertrouwen en handvatten waar ik verder mee kon.

Finn kwam hierdoor tot rust en door het oefenen met hem zijn we veel beter op elkaar ingespeeld. Het valt andere mensen zelfs op dat ik rustiger reageer en Finn ook. Als ik rustig ben is Finn het ook en als ik hyper ben is Finn dat dus ook.

Tussendoor heeft Finn nog wat dingen geleerd die hij eerst niet durfde, zoals door een badje lopen en op een kist staan. Speuren vindt hij het einde.

We hebben het plezier in het uitlaten weer terug. Als er zich nu een vervelende situatie voordoet blijf ik zo rustig mogelijk en dat geeft Finn ook meer zelfvertrouwen. Natuurlijk ga ik nog wel eens een hond uit de weg. Maar ik schiet niet meer in de stress en Finn dus ook niet.

Bedankt Jeannette en Ester en succes met jullie eigen onderneming. Ik kom zeker terug.

Magteld en Finn